ČLANCIISCJELJUJUĆA MOĆ BOJA
Svi se gotovo svakodnevno susrećemo sa snažnim osjećajima koje u nama bude različite boje sunčevog spektra.Sasvim smo svjesni činjenice da neke od njih na nas djeluju umirujuće, relaksirajuće, poticajno,uzbuđujuće,iritantno pa čak mogu i uvrijediti naše estetske kriterije.Takav aktivan odnos spram boja sa sobom povlači i zaključak da bojom možemo djelovati na psihu, a samim time i na zdravstveno stanje.
LIJEČENJE BOJAMA KROZ POVIJEST ČOVJEČANSTVA
Povijest uporabe boja u svrhu iscjeljivanja datira od davnina. Vjerojatno je da je naš doživljaj boja i njihova znanstveno-umjetnička podjela na tople i hladne proizašla iz čovjekovih prapočetaka, kada su svjetlost i tama određivali njegove aktivnosti i egzistenciju. Pri tome su žuta boja sunca, narančasta i crvena poticajne dnevne boje koje daju energiju i živost potrebnu za rad, dok su plavi i violetni tonovi obilježje smiraja dana i noći koja donosi opuštanje i san. Poznate su metode liječenja bojom u egipatskoj civilizaciji i u drevnoj Grčkoj. U prvoj ih je utemeljio bog Toth koji je među starim Grcima bio poznat pod imenom Hermes.U liječenju su koristili obojene minerale, kamenje,kristale i pigmente. Bojom se onda, kao i danas, nastojala uspostaviti ravnoteža tijela i duha. U novijoj povijesti tek je djelo Edwina Babbita „Načela svjetlosti i boje“ iz 1878.godine naišlo na ozbiljno prihvaćanje i primjenu putem tvz. solarnih tinktura ( eliksir dobiven ozračavanjem vode sunčevom svjetlošću, filtriranom kroz obojene leće).Najutjecajniji  istraživač s područja kromoterapije dvadesetog stoljeća je svakako Rudolph Steiner pod čijim  se utjecajem prvi puta počela pridavati pažnja unutarnjem dekoriranju prostora bojama u točno određenu svrhu, te je uglavnom usvojena studija o točnom iscjeljujućem djelovanju i dobrobiti boja za pojedina stanja.Crvenoj je tako pripisana moć podizanja energije,poticanja fizičke aktivnosti i utjecaju na jačanje samopouzdanja;narančastoj poticanje metabolizma, seksualnosti i dobrog raspoloženja; žutoj se pak pripisuje blagotvorni učinak na probavu,mentalnu aktivnost,koncentraciju i optimizam;zelena povećava osjećajnost i cirkulaciju;nebesko plava stimulira komunikaciju i samoizražavanje;tamno plava tj. indigo boja potiče maštu, intuiciju i psihičke sposobnosti dok ljubičasta donosi nadahnuće, kreativnost i duhovnost.Pokazalo se da su sve teze o ljekovitosti boja usko povezane i sa sustavom ČAKRI– glavnih središta snage na površini nefizičkog dvojnika, kao i sa AUROM-trodimenzionalnim zračenjem koje obavija tijelo.
Poznato je da su čakre osim brojevima označene i bojama (1.-crvena, 2.-naranđasta, 3.-žuta, 4.-zelena, 5.-nebesko plava, 6.-tamnoplava i 7.-ljubičasta), kojima su povezane i sa aurom čijih je sedam obruča obojeno bojama čakri počevši od prvog-crvenog obruča tvz.obruča zdravlja, drugog-astralnog (osjećajnog) obruča, naranđaste boje,trećeg-mentalnog obruča žute boje, četvrtog sloja—srčanog obruča zelene boje, petog –uzročnog obruča plave boje, šestog tamnoplavog -duhovnog obruča i sedmog – kozmičkog obruča grimizne boje.Sustavi čakri i aure predstavljaju temeljni prikaz kolanja energije u tijelu te je njihov čak i blagi poremećaj znak da tijelo na duhovnoj i psihičkoj razini ima smetnje ili zastoj, te da uslijed njihova ignoriranja može doći do razvoja fizičke bolesti. Liječenje bojama jedna je od terapija uz akupunkturu, ayurvedsku medicinu, refleksologiju, homeopatiju i sl. koja pri postupku dijagnosticiranja stanja organizma najveću pozornost pridaje upravo sustavu čakri i aure. Prilikom određivanja terapije bojom od najveće je važnosti kompletna slika osobnosti i točno stanje pojedinog organa ( preslab ili prejak rad) jer o tome ovisi da li će se liječenje vršiti bojama čakre ili upravo suprotno- njenom komplementarnom bojom (plava-žuta, naranđasta-ljubičasta, crvena- zelena).Vrlo često osobe imaju neracionalnu i neumjerenu potrebu za određenom bojom ili pak neku drugu izbjegavaju koliko god je to moguće, to su svakako simptomi koje valja povezati sa duhovnim i emocionalnim stanjem bića, te se pozabaviti s uzročno –posledičnom vezom istoga.
BOJA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU
I bez raznih teorija i dokaza o značenju boja u našoj svakodnevici sasvim je izvjesno da preferiramo i uzastopno potenciramo točno određenu boju ili više njih kako u oblačenju tako i u uređenju svog doma.Koliko to govori o našoj osobnosti najsvjesniji smo mi sami; nepogrešivo znamo što smo s kojom bojom htjeli postići i reći. Gotovo je sigurno da ćemo crvenu, žutu i ljubičastu odjenuti ako želimo privući pažnju i istaknuti vlastitu ekstavaganciju, hrabrost i odlučnost.Pa, ako razmislite kada ste posljednji put obukli crveno sjetiti ćete se da ste toga dana htjeli pokazati da ste odvažni , strastveni i puni samopouzdanja. Samo ne osjećamo se uvijek tako , dapače, češće ćemo se zamaskirati u boje koje o nama neće ništa govoriti. Nije slučajno što u stanu biramo namještaj umjerenih boja, pastelnih i akromatskih tonova – umjerenost, prilagodljivost, potiskivanje, negiranje stravstvenih emocija dovodi nas u situaciju da se i u životu okružimo umjerenim, neintenzivnim bojama koje „pašu“ sa svime i pritom nas svrstavaju u osobe s decentnim ukusom.Nastojimo se nikako ne odati ni samima sebi ,a kamoli drugima. Jedino po čemu smo eventualno spremni odstupiti od uniformiranosti su detalji. Detalji na odjeći, detalji u stanu koji su upravo akcenti u najživljim bojama i po svoj su prilici odraz naših stremljenja.Dakle , ako obratimo pažnju na detalje i akcente koje smo se „usudili“ upotrijebiti mogli bismo saznati štošta o sebi.
MALI EKSPERIMENT S BOJAMA
U svrhu boljeg upoznavanja svoje kreativne ličnosti provedite mali eksperiment, pokušajte tjedan dana tijekom radne godine ( godišnji odmor je sasvim nešto drugo, tu smo spremni na svakojake ludosti i kombinacije, što potvrđuje nužnost istog) obratiti pažnju na boju odjeće koju birate, obratite pozornost na svoj dom i opservacije zabilježite, odgovorite i na slijedeća pitanja :
1.Koje boje najčešće oblačite?
2.Da li postoji poseban razlog za to?
3.Koja boja prevladava kada bacite pogled na svoj garderobni ormar?
4.Kojim bojama se divite na drugim ljudima, ako ih nemate u svojoj kolekciji zašto je tako?
5.Koja boja prevladava u vašem stanu?
6.Tko ju je nametnuo , vi ili?
7.Kada ležite u svom krevetu koju biste boju izabrali da vas okružuje?
Na koncu rezimirajte i analizirajte odgovore.Slijedeći korak je odluka da eksperimentom istražite svoj odnos prema boji i to na način da jednobojne tkanine svih boja sunčevog spektra rasporedite u svojoj okolini, promatrajte ih , udubite se u njih i definirajte kakve osjećaje bude u vama.Odgovore na pitanja i rezultate eksperimenta pažljivo zapišite i usporedite s dokazanim teorijama o djelovanju boja na naše tijelo i um.
BOJA
SIMPTOMI POMANJKANJA
DOBROBIT
KOJU PROSTORIJU OBOJATI
CRVENA
Umor,fizička slabost,loša cirkulacija, anemija,neplodnost,impotencija, usamljenost, nesigurnost
Daje energiju nogama i stopalima, bazi kralježnice, prostati,potiče fizičku aktivnost, samopouzdanje, osjećaj topline, seksualnost
U dvoranama za vježbanje i igraonicama
NARANĐASTA
Manjak energije, osjećaj dosade i bezvoljnosti, pomanjkanje seksualne želje, depresija , problemi s mokraćnim mjehurom
Daje energiju jetri,slezeni , bubrezima i mjehuru,potiče metabolizam i imunitet, stvara osjećaj sreće i pobuđuje apetit
U društvenim prostorijama i plesnim dvoranama
ŽUTA
Mentalni umor, loše pamćenje , nedostatak koncentracije, nervoza , loša probava
Djeluje na nadbubrežne žlijezde, živčani sustav i mišiće, kucanje srca i probavu. Potiće mentalnu aktivnost, snagu volje , koncentraciju i pamćenje
U čitaonicama i prostorima za učenje
ZELENA
Tjeskoba, ogorčenost, nedostatak samilosti, problemi sa srcem , tumori, problemi s ramenima
Daje energiju srcu, plućima,  zaziva pozitivne osjećaje,jača imunološki sustav i razvija osjetljivost
U prostorima u kojima je potreban mir i tišina
NEBESKO PLAVA
Nervoza, emocionalna i psihička napetost, fizička iscrpljenost, nesanica , ukočenost vrata,migrena
Smiruje živce, daje energiju štitnjači, opušta , kontrolira metabolizam i tjelesnu temperatiru, stimulira komunikaciju , samosvijest i osobnu odgovornost
U spavaćim sobama,i prostorijama za odmor, klinikama
TAMNO PLAVA ili INDIGO
Slabi živci , pretjerana uzbuđenost, migrena , nedostatak kreativnog mišljenja i maštovitosti
Potiče rad donjeg mozga, središnjeg živčanog sustava, endokrinog sustava, potiče hormonsku aktivnost, maštu i intuiciju
U prostorima za meditaciju i razmišljanje
LJUBIČASTA
Nedostatak maštovitosti, rezigniranost, manjak vjere u sebe i svijet oko sebe, depresija, mlitavost
Daje energiju hipofizi,potiče rad gornjeg mozga i živčanog sustava, kreativnost , nadahnuće i umjetničko izražavanje
U prostorijama gdje želite potaknuti umjetničke, stvaralačke i estetske vrijednosti te spiritualnost

SLIKAJTE SVOJIM SRETNIM BOJAMA
Jedan on najučinkovitijih tretmana bojom jest slikanje.Slikanje finim, kvalitetnim pigmentima (akvarel, meki pastel,tempera)omogućuje vam da kroz stvaralački proces , koji sam po sebi ima čudesnu moć iscjeljenja,stvorite konkretnu pozitivnu vizualizaciju. Slikanjem onoga za čime žudimo i to bojama koje nas nadahnjuju stvaramo i oblik i sadržaj u koji smo utočili energiju, ta se energija zatim multiplicira i vraća nam se iznenađujućom dobrobiti na psihičkom i emocionalnom planu.
POZITIVNA PROMJENA
Promijenite svoj život bojama, oplemenite ga, svjesno učinite da vas iscjele.Kada dođete uvečer kući , kad utonete u svoj dragi krevet budite okruženi bojama koje vam trebaju da budete sretni, da se ugodno osjećate tonući u san i da vam s jutrom na najljepši način započnu dan.
KAKO KORISTITI BOJE:
Meditirajte nad bojom, tako da ju vizualizirate ili je pronađete u prirodi
Udišite boju
Nabavite dragulje i minerale u boji koja vam nedostaje
Jedite voće i povrće određene boje
Koristite eterična ulja biljaka u željenoj boji
Okružite se bojom
Obucite se u iscjeljujuću boju
Slikajte pozitivne vizualizacije

Antonija Balić Šimrak