MANDALANASLIKAJTE SAMI SVOJU MANDALU I DUBOKO SE RELAKSIRAJTE
Motiv mandale u likovnom izrazu prvobitno je povezan s radom nepalskih svećenika koji disciplinu pažljivog oblikovanja finim, obojenim pijeskom koriste kao ritualni čin meditacije. Kao znak prolaznosti života i prihvaćanja istog mandala se na kraju stvaranja nepovratno briše,odnosno , otpuhuje.
U zapadnom svijetu pojam mandale u  psihologiju na velika vrata uvodi Carl Gustav Jung, proslavljeni psihoterapeut, koji je likovno stvaranje unutar kružnice poistovjetio sa susretom sa samim sobom i dodirom sa svojom podsvješću. Drugim riječima , spontana pojava „mandale“u nečijem radu mogla bi sugerirati zaokruženost i cjelovitost ličnosti stvaraoca,odnosno,početak promjene i transformacije.Jung je tumačio i pojavu mandale u ljudskim snovima kao kompenzaciju za dezorjentaciju i traumatična iskustva.
Krug kao simbol u mnogim kulturama predstavlja osjećaj cjelovitosti, ugode i zaštite.Povezan je sa svemirom, spiralom mliječnog puta, Sunčevom i mjesečevom putanjom.Trgovi, oltari , svetišta i sl. vrlo su često kružnog oblika kako kod primitivnih naroda tako i u svim kasnijim kulturama.
Kao što dijete u dobi od 2-3 godine crta krug kao svoj prvi smisleni simbol, da bi ga tijekom života i razvoja izgubio, odnosno sakrio, tako i odrasli čovjek svjesno radeći na skidanju vlastitih omotača i maski, nastalih zbog kojekakvih životnih razloga, ponovno dolazi do kruga – mandale i njome postiže unutarnji mir i ravnotežu. Mandale se smatraju hologramima svemira ali i mapama individualne svijesti i mogu signalizirati novo razumijevanje samog sebe. Preporučljivo je slikati mandalu ako se osjećate dezorjentirano,uznemireno i pod stresom.Crtanje mandale ima umirujući tjelesni efekt, ono usporava i kontrolira energiju,smanjuje lupanje srca i  tjelesnu temperaturu te fokusira stvaratelja i pojačava mu koncentraciju.
IZRADA MANDALE
Izrada mandale jednostavno znači kreiranje unutar kružnog prostora.Čin stvaranja u bilo kojoj odabranoj tehnici nije jednostavan ali ne treba ga se bojati i izbjegavati ga pa čak i ako bude početnog neuspjeha vjerujte da će svaki slijedeći pokušaj biti sve bolji , zreliji , uvjerljiviji. Za početak je potrebno upoznati se sa mandalom u sve više njezinih pojavnih oblika sistemom prikupljanja podataka, znanja i iskustava kojim se i inače služimo u životu da bismo u konačnici stvorili sliku o nečemu. Nakon toga treba dati vremena razmišljanju o svojoj mandali tvz. period inkubacije. Ukoliko uopće ne baratate niti jednom likovnom tehnikom za početak se odlučite za olovku ili drvene bojice- te će vam crtaće tehnike dati veću sigurnost i preciznost u planiranju kompozicije.
Kako je kompozicija mandale kružna tako planirajte i svoj format papira, nacrtajte kružnicu od 15-ak centimetara ( koristite šestar ili tanjur) i od njezine sredine gradite motiv. Mandalu možete dijeliti na „kriške torte“, na koncentrične krugove , ili na bilo koju vrstu polja koja vam odgovaraju. Podjela kružnice na polja olakšati će vam rad. Kada u svako pojedino polje unesete simbole,prizore, raster ili štogod vam padne na pamet, dobiti ćete zgusnutu grafičku kompoziciju koja neka vam posluži kao skica , nacrt za veću mandalu u boji.Možete odjeliti polja za nade, strahove,snove,ljubav,srdžbu itd i svakom pristupiti na poseban način.
Kod slikanja bojom od izuzetne je važnosti odabrati kvalitetne boje s jakim pigmentom. Dobre boje imaju u sebi mnogo više svjetla, intenzivnije su i sjajnije što garantira i konačnu ljepotu slike. Za slikanje je preporučljiv veći format (promjer cca 30centimetara), pa možete raditi na papiru A3 formata,a ukoliko se odlučite na rad s temperom, uljem ili akrilom postoje na tržištu (Bauhaus, Artmaterijal) i vrlo povoljna pamučna slikarska platna formata 30×30 cm.
Birajte boje po intuiciji, spajajte ih sa motivima i simbolima koje ste skicirali, posebnu pažnju posvetite koloriranju  pozadine. Komponiranje, boja, motivi i sam čin izrade likovnog djela sasvim će vas sigurno relaksirati i ispuniti sjećajem ugode i zadovoljstva. Pratite svoje osjećaje dok radite, a najbolje bi bilo kada bi radili u društvu s nekim s kime biste izmjenjivali ideje, osjećaje i misli vezane uz stvaralački čin.
Neki će raditi sa velikim žarom i istovremeno izražavati glasnu sumnju u svoje sposobnosti, drugi će pak sve što naslikaju ocijeniti lošim. Sve su to nažalost osjećaji koje su nam usadili drugi : odrasli koji su nadgledali naš likovni rad u djetinjstvu i koji su nas često (u neznanju) kritizirali i omalovažili naš rezultat te samim tim zaustavili tu našu esencijalnu potrebu za likovnim izražavanjem u samom začetku. Uzmite to kao činjenicu za koji vi niste krivi i krenite ispočetka, odbacite loše mišljenje o sebi kao likovnom stvaraocu, oboružajte se dobrom voljom i povratite dječju radoznalost i radost stvaranja – rezultat neće izostati.
Razmislite da kad imamo svoju djecu , kućne ljubimce ili biljke dobro znamo da su nam upravo oni najljepši , najdraži i najdragocjeniji na svijetu i da ih bez obzira na tuđu kritiku hrabro branimo samo zato jer su naši, sve drugo nije u redu . Zato nakon što ste uložili pošten trud, zauzmite stav prema svom radu i ne dajte nikome da ga ocrnjuje, iako je konstruktivna i dobrohotna kritika uvijek dobro došla.
Na kraju promotrite rezultat; vaša mandala vam govori o vama samima i to uporabom boje, širinom i duljinom poteza, pojavljivanjem i ponavljanjem motiva unutar nje i naročito vrstom osjećaja koji su vas obuzeli tijekom i po završetku rada.Ona predstavlja vaš osobni svemir i može biti početna točka u boljem upoznavanju vlastite osobnosti.
Pitanja koja si možete postaviti po završetku rada:
1.Jeste li o nekim poljima mandale razmišljali više nego o drugima?
2.Da li je upravo ta polja bilo najlakše ilustrirati?
3.Zašto ste odabrali upravo te osjećaje za svoja polja unutar mandale?
4.Da li ste uživali u izradi mandale i da li vam je ona rekla nešto novo o vama?
Antonija Balić Šimrak